Hallituksen puolustusselonteko annetaan syksyllä eduskunnalle. Siinä on kokoomukselle luonteva paikka tuoda esille jalkaväkimiinat ja Ottawan jalkaväkimiinat kieltävästä sopimuksesta irtautuminen. Jalkaväkimiinat ovat erinomainen puolustuksellinen ase, johon astuu vain maahan hyökkäävä vihollinen, ja saa astua, siksi niitä asennetaan, puolustamaan ja turvaamaan isänmaata.
Asia ei ole hallitusohjelmassa, mutta se ei estä, etteikö sitä nyt voisi nostaa pöydälle ja käsittelyyn. Syytä olisi.
Suomi liittyi Ottawan sopimukseen vuonna 2012 täysin ulkopoliittisista syistä. Maanpuolustuksellinen näkökulma oli toisarvoinen. Henkilömiinat kieltävään sopimukseen liittymistä perusteltiin siviilien turvallisuudella ja maailman rauhan edistämisellä. Venäjä ei sopimusta allekirjoittanut.
Suomen miinoilla ei ole mitään tekemistä kolmannen maiden siviiliuhrien kanssa. Suomi on käyttänyt, ja tulisi käyttämään, miinoja niin, että miinoitettu alue on tarkkaan rajattu, ja jokaisen miinan sijainti on tiedossa. Siksi miinoitus on myös täysin ja sataprosenttisesti purettavista.
Vastoin yleistä luuloa niitä ei heitellä maastoon sattumanvaraisesti ja sitten myöhemmin arvailla, missä ne ovat. Siviilien turvallisuus kolmansissa maissa ei parane sillä, että me emme käytä jalkaväkimiinoja.
Oleellinen kysymys on, miten henkilömiinojen kieltäminen on parantanut Suomen maanpuolustusta?
Jalkaväkimiinat ovat olleet Suomen maanpuolustukselle tärkeitä. Ne ovat tehokkaita ja edullisia ja niiden pelotevaikute on ylivoimainen. Niiden huonoutta tai korvaavien aseiden paremmuutta ei kukaan ole tuonut esille. Sopimuksen solmimisen jälkeen tilanteeseen on sopeuduttu, kun on ollut pakko.
Ei ole pakko. Ottawan sopimus voidaan nostaa uudelleen tarkasteluun. Nyt on kysyttävä: miten sopimuksesta irtautuminen parantaa Suomen maanpuolustusta? Poliittisista syistä aikoinaan tehty päätös oli virhe. Silloin Suomi heikensi oman maansa puolustusta vihollisen hyväksi, näin ei olisi saanut tehdä. Tuo virhe voidaan ja pitää nyt korjata.
Kirjoitus on julkaistu Kalevassa 24.8.2024